ANNONSEBILAG FRA ACCENTURE

Mozhgan Tavakolifard, Accenture.
Mozhgan Tavakolifard, Accenture.

Hva er sammenhengen mellom frosker og etisk AI?

Svaret er Mozhgan Tavakolifard. Som en av Norges 50 fremste tech-kvinner er det ikke overraskende at hun gir datteren sin en robot til jul. Heller ikke sjokkerende at hun sender henne på kodeskole for å lære programmering fordi hun mener det er språket for fremtiden. Vår nordiske leder for plattformer og etisk AI, og leder for Data Science og maskinlæring brenner for teknologi, men mest av alt brenner hun for teknologi sett i kombinasjon med det menneskelige og etiske.

ANNONSEBILAG FRA ACCENTURE
ANNONSEBILAG FRA ACCENTURE

Under oppveksten i Teheran forsøkte foreldrene hennes å motivere henne til å bli kirurg. Det gjorde de ved å gi henne døde frosker og lammehjerte i håp om å tenne interessen for anatomi. Det fungerte dårlig, det var matte som motiverte Mozhgan, blod og organer gjorde henne uvel. I dag har hun en utdanning og karriere bak seg som inkluderer en doktorgrad i maskinlæring, over 20 publiserte akademiske artikler, TedX foredrag, hun var Schibsteds første data scientist, hun har flere lederstillinger på CV’en og hun har grunnlagt to start-ups. Blant annet. Hverdagen består nå i å hjelpe bedrifter med å bruke data og teknologi for å skape innovasjon på en etisk forsvarlig måte. Hun imponerer mange, og i mars ble hun kåret til en av Norges 50 fremste tech-kvinner av Abelia og ODA.

Mozhgan vil sikre etiske AI-løsninger

Selv om Mozhgan har bred ekspertise innen modernisering, optimalisering og innovasjon gjennom AI og data, er lidenskapen hennes det etiske og menneskelige elementet innen teknologi, og hvordan teknologi påvirker livene våre. Når etikk og moral ikke inkluderes når AI-løsninger bygges, kan det for eksempel resultere i rasisme eller diskriminering mot kjønn, legning eller alder. Amazon sine algoritmer avviste jobbsøknader fra kvinner, og algoritmene til Apple innvilget kun kredittkort-søknader fra menn. Dette vil Mozhgan påvirke, og hun jobber med å lage en data science verktøykasse for å hjelpe bedrifter med å forstå omfanget av denne tematikken, og hvordan de kan implementere etisk forsvarlig AI når de bygger og utvikler nye løsninger.

Det skjer mye rundt ansvarlig AI. Regjeringen har omtalt dette i sin AIstrategi, og Danmark jobber med regler og forskrifter. Det gleder meg at markedet ser viktigheten av det og at Accenture er i forkant slik at jeg får jobbe aktivt med det, sier Mozhgan.

Rollemodeller viser at det er mulig

Å bli kåret til en av Norges 50 fremste tech-kvinner blant 700 nominasjoner er stort, og det er helt innafor å si at Mozhgan er en rollemodell for kvinner ikke bare i tech, men for kvinner og jenter generelt.

Jeg er veldig stolt, glad og ydmyk over denne æren. Det er en viktig kåring som motiverer kvinner til å jobbe med teknologi, og dermed bidrar til mangfold i teknologiverdenen. Synlige kvinnelige rollemodeller betyr alt. Vi bryter ned stereotypier og leder vei for dem som kommer etter, vi viser at det er mulig, forteller en engasjert Mozhgan.

Hun blir entusiastisk når hun snakker om rollemodeller, fordi hennes kurs i livet ble satt mye på grunn av en rollemodell. Gnisten for matte ble for alvor tent da hun som 10-åring så at det iranske laget i den Internasjonale Matematikk Olympiaden hadde en kvinne blant alle mennene. Det var Maryam Mirzakhani, som senere ble en internasjonalt anerkjent og premiert matematiker og professor. Mozhgan så at å forfølge mattedrømmen var mulig for henne også, og det ble starten på en utdanning innen informatikk og teknologi som etter hvert tok henne til Norge og NTNU, og til rollen hun har hos Accenture i dag.

Teknologi er fremtiden, jeg er opptatt av at teknologi ikke skal være avskrekkende for min datter, men at hun skal se teknologi som en stor mulighet. Denne omstillingen må til for alle jenter og kvinner. Mitt råd til kvinner er kom deg ut av komfortsonen, flytt på grenser og ignorer gammeldagse holdninger, avslutter Mozhgan.

Vil du vite mer om etisk AI? Kontakt Mozhgan!