ANNONSEBILAG FRA CORNERSTONE

Blockchain kan stoppe CV-løgn

Hvis jeg sier blockchain, så sier du bitcoin – ikke sant? Men hvis jeg sier blockchain innen HR – hva sier du da?

ANNONSEBILAG FRA CORNERSTONE
ANNONSEBILAG FRA CORNERSTONE

Blockchain er teknologien bak blant annet kryptovalutaer, men den virkelig spennende bruken av blockchain finnes et helt annet sted. Hele teknologien er basert på at data dokumenteres i blokker som henger sammen i en kjede hvor informasjonen ikke kan endres. Den har et enormt potensial på en rekke områder - alt fra å stemme ved stortingsvalg, i pasientjournaler, til å spore hvor maten vår kommer fra. Teknologien kan også brukes innenfor HR, blant annet for å dokumentere kvalifikasjoner og erfaring i en CV på en transparent og sikker måte.

Undersøkelser utført av Stockholms Handelskammare viser at nesten 60 % av jobbsøkere ikke er ærlige i CVen sin. Undersøkelsen viste også at hele 43 %, det vil si fire av ti bedrifter, valgte å ikke gå videre med rekruttering av en kandidat på grunn av feilinformasjon eller at en bakgrunnssjekk avdekket at de hadde holdt tilbake informasjon.

Gjør et Google-søk på "lyve på CV" og det er tydelig at det finnes en slags gråsone der det er OK og til og med ønskelig å "pynte" på CVen for å få den ettertraktede jobben. Det finnes en grense, men hvor den går er uklart, så den som lyver tar en stor risiko.

Slutt på "Fake it till you make it"

De siste årenes «fake it till you make it»-holdning har ikke hjulpet. Flere dramadokumentarer om mer eller mindre vellykkede svindlere, som Netflixs «Inventing Anna», formidler inntrykket av at det er OK å oppføre seg slik, og kanskje til og med at det er ønskelig å flytte grensene for å oppnå det man ønsker.

For arbeidsgivere har det aldri vært så viktig som nå å sjekke referanser og fakta i CV-er, og det har derfor blitt big business. Mange bedrifter lever godt av å sjekke om det som står på CV-en til en jobbsøker stemmer eller ikke.

Løsningen finnes i blockchain. Teknologien gjør det mulig å inkludere verifisert og autentisert informasjon fra utdanningsinstitusjoner eller tidligere arbeidsgivere i CVen. Informasjon som ikke kan forfalskes. Det gir også alle arbeidssøkere de samme mulighetene da kvalifikasjoner beskrives på en mer objektiv måte og hvor det ikke legges vekt på en viss kvalifikasjon eller erfaring. Blockchain har dessuten en viktig kobling til personvern og GDPR. Arbeidssøkere kan se hvor søknaden og CVen deres tar veien i en bedrift, hvem som får tilgang til innholdet og de kan kontrollere hvor lenge en bedrift har tilgang til denne informasjonen. Fordelene for arbeidsgiver er også mange. De slipper ikke bare å bruke penger på kostbare kontroller. Med blockchain øker også muligheten for å matche ferdigheter til jobber på en mer treffsikker måte. I en verden i rask endring er dette en stor fordel som vil drive utviklingen videre.