ANNONSEBILAG FRA CORNERSTONE

Foto: Getty Images.
Foto: Getty Images.

Slik løser vi kompetansekrisen

Fokus på opplevelse, AI og plattformuavhengighet. Syv av ti bedrifter sliter med å få tak i riktig kompetanse. Som følge av økende kompetansemangel må arbeidsgivere fokusere på å utvikle sine ansatte og satse på smart teknologi som gjør opplevelsen så enkel og positiv som mulig.

ANNONSEBILAG FRA CORNERSTONE
ANNONSEBILAG FRA CORNERSTONE

Kompetansemangelen har aldri vært så stor som den er i dag. En fersk undersøkelse viser at syv av ti bedrifter ikke får tak i riktig kompetanse, og at dette legger et stort press på bedriftenes utvikling og konkurranseevne.

Digitalisering fører til raske endringer og bidrar til at bedrifter må bli mer agile og være i stand til å skifte retning raskere. Da kreves det en uendelig strøm av relevant kompetanse. I følge Gartner trenger 58 % av den globale arbeidskraften allerede nye ferdigheter for å kunne utføre oppgavene sine. På toppen av dette var det mange som begynte å tenke nytt rundt arbeidsliv under pandemien – noe som førte til at mange skiftet jobb eller til og med karriere.

Alle organisasjoner, uansett størrelse og bransje, står overfor store utfordringer. Men denne perfekte stormen fører også til ny atferd hos jobbsøkere og spennende utviklinger hos smarte arbeidsgivere.

"Det er helt klart at det er arbeidstakernes marked akkurat nå", sier Stefan Robsén, ansvarlig for Cornerstone i Norden og Baltikum. "De er klar over egen verdi og hvor viktige ferdighetene deres er, så de ser aktivt etter arbeidsgivere som er villige til å investere i og utvikle dem."

"De bedriftene som raskt klarer å tilpasse seg har helt klart en fordel, og vil kunne tiltrekke seg de aller beste talentene. Men siden bedrifter ikke klarer å rekruttere seg ut av kompetansemangel når alle kjemper om den samme begrensede ressursene, må de også sørge for å utvikle ansatte de allerede har. Dels for å beholde dem, men også for å sikre deres fremtidige kompetansebehov", forklarer han.

Teknologien finner mønstre i data

Så langt har det vært mye fokus på IT-løsninger som effektiviserer og digitaliserer HR-prosesser. Selv innenfor læring har det vært fokus på å levere, registrere og følge opp hvordan ansatte gjennomfører diverse opplæring og kurs via Learning Management Systems (LMS). Men mange organisasjoner oppdager nå at det skal mer til for å få oversikt over personalets kompetanse, kunne planlegge for fremtidige kompetansebehov og utvikle medarbeiderne i riktig retning. De ansatte må også få betydelig bedre muligheter til å selv styre sin egen utvikling og karriere, og de må få bedre og enklere tilgang til opplæring.

En ting teknologien er veldig god på er å finne mønstre i store datamengder. I dag finnes det løsninger, som den AI-drevne Cornerstone Skills Graph, som automatisk identifiserer ansattes kompetanse og ferdigheter, kartlegger disse for mulige karriereveier internt, og foreslår opplæring og videreutvikling. Systemet går automatisk gjennom de ansattes CV og interesser og kartlegger disse til utviklingsmuligheter som deretter presenteres for den ansatte.

Opplæring direkte i arbeidsflyten

"Du får med andre ord forslag til mulige jobber eller prosjekter som matcher ferdighetene dine, på en markedsplass for talenter. Dette gjør det mye lettere å se utviklingsmuligheter internt. Drømmer du om en bestemt jobb i fremtiden får du dessuten automatisk opprettet personlige utviklingsveier for deg. Disse er tilpasset dine egne ønsker, men også retningen bedriftene ønsker å gå og den kompetansen de vil trenge i fremtiden", forklarer Stefan.

Man kan selvsagt pålegge ansatte å ta visse kurs, men det finnes en fantastisk drivkraft og motivasjon i at de ansatte selv har kontroll over sin egen karriere og utvikling. Noen av de mest interessante nye trendene finnes innen det som kalles Learning Experience Platforms LXP, hvor man fokuserer på å gjøre kursinnhold og tilgang til læring så enkelt og engasjerende som mulig.

"Man kan gjennom nettleseren eller Google søk få tilgang til kurs som handler om akkurat det emnet man trenger der og da via EdCast. Denne type opplæringen direkte i arbeidsflyten gjør at læringen blir lettere, mer effektiv og ikke minst engasjerende," sier Stefan. "Våre eksperter skreddersyr også kursinnhold, delvis egenprodusert materiale og det som kommer fra våre mange samarbeidspartnere, i pakker etter for eksempel kompetanseområde, rolle og erfaring. Disse abonnementspakkene kan enkelt kombineres med egetprodusert materiale som er tilgjengelig via samme verktøy."

Ikke nødvendig å bytte ut alt

Utviklingen innen nettbasert opplæring fikk et skikkelig løft under pandemien. I dag er det en selvfølge at ansatte har tilgang til kurs via mobil, nettbrett eller datamaskin uavhengig av hvor de er – enten det er hjemme, på kontoret eller på bussen. Kursene er også tilpasset brukeren med tanke på lengde, alt fra superkorte til halvtimes forelesninger med både tekst, video og lyd. Kombiner dette med store muligheter for å skape såkalte gamifications, med utmerkelser og poeng for dem som har gjennomført ulike kurs og opplæring.

Så var det dette med investering. De fleste organisasjoner har mellom fem og ti ulike IT-løsninger for HR og opplæring; investeringer som ikke alltid kommuniserer med hverandre. Fordelen med de nye, sammenhengende løsningene, som kan visualisere hvilken kompetanse som finnes og hvor den finnes på tvers av hele organisasjonen, samtidig som de gir medarbeiderne tilpassede karriereveier som de selv kontrollerer, er innlysende. Alt dette er mulig takket være skyen, hvor Cornerstone har vært ledende siden starten, nye teknologier som AI og ikke minst at de er plattformuavhengige.

"Det finnes i dag ingen som helst grunn for bedrifter å bytte ut alle sine eksisterende løsninger for å kjøpe inn totalplattformer som kan gjøre alt," sier Stefan. "Vi anser området som et økosystem med et stort antall aktører, alle med ulike spesialiteter, hvor alt henger sammen, slik at bedrifter og ansatte kan utvikle seg på best mulig måte".