ANNONSEBILAG FRA KINGSTON

SSD-disker i sentrum for utviklingen av AI og selvkjørende biler

Verdens største uavhengige produsent av minnebrikker, Kingston, satser på lynraske og driftssikre SSD-disker til serverrom, datasentre og Edge Computing.

ANNONSEBILAG FRA KINGSTON
ANNONSEBILAG FRA KINGSTON

Når vi sender en e-post via Office 365, lager et oppslag i ERP-systemet, kjøper en bok hos Amazon eller søker på Google, spiller RAM-brikker fra Kingston en rolle i datasentrenes evne til å håndtere forespørselen vår.

Slik har det vært lenge, og virksomheten er i dag verdens klart største uavhengige produsent av DRAM-brikker. Men man bruker også ekspertisen innen raske minnebrikker til å utvikle stadig mer effektive og stabile SSD-disker som ikke bare benyttes i bærbare PC-er, men som i profesjonelle versjoner i økende grad finner veien til datasentrene.

Likevel oppfatter mange stadig primært Kingston som leverandør av USB-Minnepinner.

”Den oppfatningen møter vi ofte. Det er litt morsomt når den største del av forretningen jo handler om å levere komponenter til klienter og servere hos bedrifter. Her er vi kjent for ekspertise, dialog og support. Man kan få tak i oss 24/7, og vi går ”all in” for å hjelpe kundene både før og etter implementering. Herav vår filosofi Kingston Is With You, sier Jan Terje Kleiven, Business Development Manager hos Kingston med ansvar for Norge. Den amerikanskeide teknologivirksomheten har ca. 3000 ansatte på verdensbasis og hadde en omsetning i 2020 på 12,8 milliarder amerikanske dollar.

Stor ytelse og stabilitet gjør SSD mer relevant i servermiljøet

SSD brukes som kjent til å erstatte tradisjonelle harddisker og deres roterende magnetiske disker med chips. Dermed kan man bl.a. presse store datamengder lynraskt inn på ganske liten plass, noe særlig produsenter av bærbare datamaskiner har gjort bruk av i en del år. I begynnelsen var noen SSD-disker preget av tvilsom holdbarhet og stabilitet, men de barnesykdommene har man kommet over.

”Samtidig bygger vi ekstra lagringskapasitet, såkalt overprovisioning (overkapasitet) – bruk av flere brikker i diskene enn kapasiteten egentlig avslører – inn i de profesjonelle produktene for ytterligere å styrke stabilitet og responstid. I bedriftsdisker finner man også funksjoner som gjør diskene motstandsdyktige overfor plutselige strømbrudd”, forklarer Jan Terje Kleiven.

Ny standard gir NVMe-ytelse i servere

Hittil har bruken av NVMe SSD-disker i serversammenheng vært hemmet av at det var nødvendig med et PCI-Express-kort til hver enkelt disk. Man var derfor begrenset til bruk av SATA-disker. Men den begrensning er man over med den nye U.2-standarden, som kombinerer PCI Express med 2,5”-formatet.

”Så i tiden som kommer, vil du se ekstremt høytytende servere med kanskje ti eller tyve NVMe SSD-disker installert. Inkludert full NVMe-ytelse, mulighet for hotswap (bytte under drift) og mye annet. Det er helt opplagt hvis du har behov for å bygge High Performance Computing-løsninger og for eksempel å kjøre krevende AI-prosesser eller å analysere virkelig store datamengder”, sier Jan Terje Kleiven.

Edge Computing: SSD går helt til kanten

Tilsvarende ser han store muligheter for å bruke SSD-teknologi i Edge Computing, der man har behov for å behandle store mengder data i stor hastighet. Til det formålet er det i mange tilfeller langtfra nok med sky-oppkobling eller en tradisjonell harddisk.

”Edge Computing vil sannsynligvis være avgjørende i utviklingen av reelt selvkjørende biler, der man skal behandle store mengder sensordata i ekstreme hastigheter. Eller for eksempel i landbruket der du kan dosere gjødsel eller sprøytemidler svært nøyaktig på grunnlag av jordbunnsmålinger eller fotoanalyser av avlingene i sanntid. I begge tilfeller vil en rask SSD-disk være med på å avgjøre systemets kapasitet”, sier Jan Terje Kleiven.

Økende kapasitet og kanskje en rolle i det grønne skiftet

Akkurat som andre typer elektronikk har SSD-diskene nytt godt av konstant og raskt fallende priser på kapasitet og komponenter. Dette fallet er satt midlertidig på standby av den enorme globale etterspørselen etter IT og elektronikk under COVID-19.

”Akkurat nå selger vi i realiteten produktene så snart de har kommet innenfor døren. Men i takt med at forsyningssituasjonen bedres, vil forholdet mellom kapasitet og pris på profesjonelle SSD-disker også bli stadig mer fordelaktig for virksomhetene. Og vi vil oppleve at de vinner innpass på enda flere områder der man i dag foretrekker tradisjonelle harddisker”, sier Jan Terje Kleiven.

I løpet av få år vil det sannsynligvis også være et relevant poeng at diskene er mer strømeffektive og utvikler mindre varme enn sine forgjengere.

”Her og nå er det grønne skiftet ikke for alvor en prioritet ved valg av diskteknologi, men det tror jeg faktisk vil endre seg i takt med at stadig flere virksomheter begynner å utarbeide bærekraftsstrategier og grønne regnskaper. For her er jo det direkte og indirekte energiforbruket til IT viktig”, sier han.

Les mer:

kingston