ANNONSEBILAG FRA KYNDRYL

9 av 10 ledere er trygge på egen IT, bare 4 av 10 på at den er fremtidsklar
Ledere verden over føler seg trygge på organisasjonens eksisterende teknologi, men mange er bekymret for at den ikke er klar for å håndtere fremtidig risiko og muligheter. Hva kan vi lære av organisasjoners digitale transformasjons- og moderniseringsprosjekter?

Nesten alle organisasjoner prioriterer nå IT-modernisering, men mange opplever betydelige utfordringer og er usikre på avkastningen av investeringene.
Dette fremgår av Kyndryl Readyness Report, som er basert på input fra 3 200 beslutningstakere i storbedrifter rundt om i verden og innsikt fra Kyndryl Bridge, selskapets AI-drevne, digitale forretningsplattform.
– Rapporten belyser høyaktuelle teknologitrender, -utfordringer og -muligheter som organisasjoner i ulike bransjer og markeder for tiden står midt oppe i. Og hva vi kan lære av deres erfaringer, blant annet med modernisering, sier Arne Næprud, Vice President & Customer Partner i Kyndryl, verdens største leverandør av IT-infrastrukturtjenester.
Kompetansegap og sikkerhetsbekymringer
Nesten alle virksomheter opplever utfordringer med å holde IT-systemer oppdatert, og data fra Kyndryl Bridge viser at 44 prosent av kritisk IT-infrastruktur nærmer seg slutten av sin livssyklus.
4 av 10 føler at mangel på teknologikompetanse internt hindrer modernisering, og sikkerhet er den største bekymringen. 65 prosent frykter cyberangrep, og bare 30 prosent føler seg rigget til å håndtere slike trusler.
Usikre på KI-avkastningen
Nesten 8 av 10 organisasjoner oppgir at de investerer i tradisjonell KI og maskinlæring, men bare 42 prosent at de ser positiv avkastning på investeringene sine. De største barrierene for AI-adopsjon er bekymringer om personvern, usikker avkastning og utfordringer med nye regulatoriske krav.
– Omfattende og nye regulatoriske krav blir sett på som en utfordring for mange. Mens mer enn seks av 10 ser at tilpasning til kravene har positive effekter, mener nesten halvparten at reguleringstempoet er høyt, sier Næprud.
Prioriteringslammelse
Organisasjoner i moderniseringsfasen oppgir kompleksitet som utfordring nummer 1.

– Ifølge dataene sliter mange ledere med motstridende prioriteringer og ulike organisatoriske behov, som å veie kortsiktige mot mer langsiktige gevinster og innovasjon opp mot risiko og kostnader. De synes det er utfordrende å ta beslutninger som kombinerer kravene til dagens virksomhet og mer fremtidsrettet modernisering, sier Næprud.
67 prosent av lederne i organisasjoner som moderniserer sier at de trenger hjelp med å ta beslutninger, 57 prosent med talentstyring og 45 prosent med integrering av ny teknologi i eksisterende infrastruktur.
Store gevinster
Til tross for alle utfordringene opplever mange organisasjoner å oppnå store fordeler av sine moderniseringsprosjekter.
– Virksomheter som har kommet lenger med digital transformasjon rapporterer om høyere grad av samarbeid mellom forretnings- og teknologiledere, og større avkastning for teknologiprosjektene sine, sier Næprud.
85 prosent av organisasjonene opplevde økt effektivitet, 71 prosent styrket innovasjonskapasitet og 60 prosent forbedret kundeopplevelse.
… men mye mer å hente
– Det er imidlertid mye mer å hente på IT-modernisering, sier Næprud. – Blant annet ser omtrent en av tre ledere liten positiv effekt på sikkerhet, overholdelse av regelverk og bærekraftforhold som energiforbruk og utslipp. Dette er områder som kan forbedres mer, sier Næprud.
Han understreker at selv de selskapene som har tatt i bruk avanserte IT-verktøy, for eksempel automatiseringsprogrammer som overvåker og løser problemer på tvers av hele IT-miljøet, fortsatt kan tjene mye på slike initiativer. – Kyndryl Bridge viser at i gjennomsnitt 8 prosent av IT-problemene utbedres ved automatisering uten menneskelig innblanding. Kyndryl ser potensialet for at opptil 30 prosent av IT-problemene kan løses gjennom automatisering – noe som potensielt kan spare virksomheter for betydelige beløp hvert år i vedlikeholdskostnader og forhindret nedetid, sier Næprud.
Teknologi og mennesker
– IT-modernisering er viktig for hele organisasjonen, og det er like viktig at menneskene er klare, som at teknologien er det. Vellykkede investeringer krever at ledere forstår hvordan nye verktøy skal integreres, både i teknologi og i bedriftskultur, prosesser og forretningsstrategi. En teknologikyndig arbeidsstyrke gjør organisasjonen bedre rustet for raske endringer, risikostyring og nye utfordringer. Derfor er det viktig å investere i løpende kompetansebygging også innen nyere teknologier som KI og cybersikkerhet, avslutter Næprud.