ANNONSEBILAG FRA HPE

Fra garasje til sky – HPE, en gigant i bevegelse

Skyen har kommet for å bli, det er ingen i tvil om. Det er mange skyer vi forholder oss til i det daglige, om det er på jobb eller privat. Skyen er uten tvil ett verktøy som har vært med på akselere utvikling, tilgjengelighet og effektivitet i hverdagen.

Publisert Sist oppdatert

Så kom spørsmålet for mange bedrifter i Norge; hvor kritiske skal vi være til å sette vår data ut i verden, og hvor sikkert er det? Hvem tar ansvar? NSM var ute og advarte norske bedrifter tidlig, men skulle man overse det for å få fordelene det var å legge alt i sky? Dette er ganske kompliserte spørsmål som krever god kompetanse. Mange kunder har startet sin skyreise for en god stund siden og innser i dag at det er ikke alt som egner seg til å legges på offentlige skytjenester grunnet sensitivitet eller kompleksitet. Det er klare trender i markedet at flere bedrifter faktisk ønsker å flytte noe ned fra Skyen igjen. Ifølge IDC er det 65% av selskapene som ser på å flytte 25% tilbake på bakken under egen kontroll. Kongstanken HPE hadde tilbake i 2019 var å gi bedrifter samme fleksible løsning som offentlige skytjenester, men i ett mer kontrollert hybrid IT-miljø hvor kunder og deres samarbeidspartnere har god kontroll på informasjonen og kapasiteten fordi man så tidlig de problemene som mange bedrifter sitter med i dag, kontroll. Det å kunne gi kundene en hverdag hvor de kan benytte seg av offentlig sky og privat sky under samme modell for å løse sitt behov, ett behov som stadig er i endring og som krever fleksibilitet. Det ble satset tungt for å løse denne problematikken og det har seilet opp som en av hoved strategien når HPE beveger seg inn i fremtiden. Ved å gi kunder mange av fordelene som offentlig sky gir samtidig som man har større påvirkning på teknologi og plassering så løser dette mange problemer som bedrifter sitter med i dag i sin reise til skyen. HPE tror fortsatt markedet i større grad kommer til å konsumere IT som en tjeneste, man ser klare tegn på at bedrifter fokusere mer og mer hva IT avdelingen kan levere av verdi til resten av bedriften isteden for å drifte infrastruktur. Med den AI-bølgen som har herjet den siste tiden blir behovet for lokale fleksible løsninger enda viktigere. Her er tross alt dataen det viktigste og det er dataen som skal gjøre jobben. AI er avhengig av et stort datasett for å lære gode og korrekte mønstre. Spørsmålet er hvor man henter data fra og hvor lagrer man den? Det krever mye å bygge sin egen AI, da er det lett å velge det bort og heller gå til en offentlig AI-leverandør. Hvor lagres disse dataene?

I en verden hvor ting beveger seg raskere og raskere blir nødvendigheten av å ha informasjonen tilgjengelig til enhver tid enda viktigere, og dette samtidig som informasjonen er lagret trygt og under kontroll. Med ett usikkert verdensbilde er det mange som kjenner litt ekstra på sikkerhetsspørsmålet. I HPE sin Greenlake plattform er målet å samle hardware, software og tjenester og gi kunden en opplevelse av en tjeneste på kapasitet og tilgjengelighet i stede for en opplevelse av kjøp. Ett hovedprinsipp i å konsumere infrastruktur er at det skal være fleksibelt og at man skal kunne betale for kun brukt kapasitet. På den måten følger man bedrifters behov bedre enn det den tradisjonelle kjøpsmodellen.

Spørsmålet som mang bedrifter bør stille er «hvordan får vi den mest effektive IT-totalpakken for hver krone vi bruker på IT?» Og så er det slik at noen tjenester er verdt flere kroner fordi de tilfører fleksibilitet og sikkerhet – og de må man ta seg råd til. Men for totalpakken handler det om å få mest mulig ut av hver krone. Muligheten nå, med alle skyvariantene, er ganske unik for ledelsen som kan bruke IT-avdelingen til å forme et fullstendig bilde på hvordan selskapet kan bygges for å være i god posisjon de neste fem til ti årene.