ANNONSEBILAG FRA ITSMF

Toppledere i Politiet, Telenor og Sykehuspartner deler erfaring om digital transformasjon på itSMF-konferansen 2024. (Foto: Ole Vidar Christensen)

Digital transformasjon: Hva er «Fiskekassa» i din bedrift?

Nå går utviklingen raskt! AI og moderne arbeidsmåter som Lean, DevOps, smidig, revolusjonerer måten vi arbeider på. Virksomheters verdikjeder digitaliseres i stor fart. Henger din virksomhet med på utviklingen? Og hvor vil dette ende? Konferansen «Wake me up! – IT for en bærekraftig fremtid» setter viktige tema i fokus.

ANNONSEBILAG FRA ITSMF

Nå må vi dele kunnskap, for nå går utviklingen fort. Dette er både spennende og skremmende, forteller Signe-Marie Hernes Bjerke, som nå er godt i gang med forberedelsene til «Wake me up!»-konferansen 4-5. mars 2025, som er helt unik i sitt slag.

Om itSMF Norge

itSMF Norges visjon er å inspirere og bane vei for at IT-Norge blir verdensledende innenfor bærekraftig digitalisering som skaper verdi både for folk, samfunn og planet. 

- Vi fremmer morgendagens metoder og tankesett, og bringer sammen de beste for å skape varig endring.

IT Service Management Forum i Norge er en frivillig, brukerstyrt organisasjon som fremmer kunnskap om digital transformasjon og moderne arbeidsmåter. Vi er en del av et verdensomspennende nettverk, med itSMF Chapters i ca 50 land.

Hva er det digital transformasjon handler om? Vi har lært mye av Tech-giganter og digitale startups, om den overlegne effektiviteten i smidige moderne arbeidsmåter. Tverrfaglige smidige team strømlinjeformer verdistrømmer og øker innovasjonstakten. Men hva velger vi å bruke de nye innovasjonsmusklene på, og hvilke konsekvenser vil det få for samfunn og planet?

Digitalisering er ikke nødvendigvis bærekraftig

Økt produksjonstakt gir eksponentiell vekst, økt forbruk og energibruk. Det som ofte går fullstendig under radaren er at digitaliseringen også er svært energikrevende i seg selv. Bare ChatGPT bruker like mye strøm som en stor by, og sluker en flaske vann per 5. prompt. Anslagsvis 12 prosent av all energi i verden brukes nå til å drifte datasystemer. Det er vilt mye, og vi tenker ikke på det en gang.

Kommer vi raskere dit vi ikke vil?

Digital transformasjon handler om ekstremt rask verdiskaping. Men hvem skaper vi verdi for? Skal vi fortsette å måle verdi ut fra effektivisering og økonomisk gevinst, eller bør verdi for samfunn og planet få høyeste prioritet? Hvor gode er vi på å bruke våre digitale superkrefter på en sunn og bærekraftig måte?

Foreløpig er vi ikke så gode, men samfunnet er i ferd med å snu, mener Signe-Marie. Vi har begynt å ta inn over oss at kun 7 % av dagens produkter er sirkulære, at hele 70 % av all mat kastes, og at havene fylles med plast. Virksomheter begynner å forstå at de ikke bare er en del av problemet, men også kan bli del av løsningen. Når vi tar tak i problemene i stedet for å ignorere dem, dukker nye muligheter opp. I alle virksomheter fins det et ofte oversett potensial for bærekraftig innovasjon.

Stemningsbilde fra itSMF-konferansen 2024. (Foto: Ole Vidar Christensen)

Om Wake-me up-konferansen

På den årlige «Wake me up»-konferanse samles norske virksomheter for å dele kunnskap om moderne arbeidsmåter og tankesett. Digital transformasjon handler egentlig ikke om teknologi, - det handler om mennesker, kultur og tankesett. De som lykkes skaper digitale tjenester tusen ganger raskere enn andre, og med en slik fart blir det ekstra viktig å sikre at kursen settes i en bærekraftig retning.

Med bærekraft i førersetet blir det umulige mulig!

Med bærekraft i førersetet, gir den raske innovasjonstakten nye muligheter, poengterer Signe-Marie. «For å illustrere dette, la meg fortelle om en fyr som jobbet i fiskerinæringen. Espen, som han het, begynte å fundere over alle isoporkassene som ble brukt til å frakte fisk. De tålte jo ingenting! Hver dag ble en ny haug ubrukelig isoporsøppel brent og omgjort til skadelige klimautslipp.

En analyse av problemet konkluderte med at vi siden 1965 har kastet så mange isoporkasser at hvis vi hadde satt dem oppå hverandre, ville de utgjøre en stabel herfra til månen!! Og dette bare i Norge, som utgjør kun 2% av verdens havbruksnæring. Problemet var visst ikke så lite likevel. 😲

Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt! 

Espen Ramsbacher og hans kompanjonger tok initiativ. De startet opp CircMar AS og søkte støtte fra Innovasjon Norge. Etter en intens utviklingsfase har de nylig lansert en robust fiskekasse, som kan gjenbrukes flere hundre ganger. Den er produsert av 100 % sirkulære materialer. Og ikke nok med det! For å tilfredsstille EU-krav måtte de sette sporingsbrikke på kassene. Dette for å kunne bevise at kassene ikke kommer på avveie og havner som plastsøppel på sjøen. Når kassen først måtte ha en sporingsbrikke, ga det og mulighet til å spore temperatur og distanse. Dette viste seg å gi et insentiv for sjåfører til holde kjøleanlegget gående om natta, noe som igjen førte til langt mindre matsvinn. 🚚 🚛

God stemning i utstillingen. (Foto: Ole Vidar Christensen)

Hva er «Fiskekassa» i din bedrift? 

Inspirert av Espen lanserer vi i år et eget «Fiskekasse-spor» på Wake me up-konferansen, forteller Signe-Marie. Her ønsker vi å høre historier om smarte bærekraftinitiativ støttet av digitale tjenester. Så, enten du jobber for sykehus, politi, eller bank, utfordres du til å tenke over: Hva er «Fiskekassa» i din bedrift? Det kan være alt fra innsamling av gamle mobiler, til gjenbruk av kontorlamper. Send ditt forslag til itsmf@itsmf.no.

Vil du bli utstiller, så ta kontakt! 

Virksomheter som ønsker utstillingsplass, bør ta kontakt nå. Signe-Marie understreker at et begrenset antall plasser fordeles etter «først til mølla»-prinsippet. Den populære utstillingen er en viktig del av konferansen, for hvem klarer å bli raske og smidige uten gode støtteverktøy og samarbeidspartnere? Her er det høy aktivitet, med alt fra rebusløp, til verktøydemonstrasjoner og boksigneringer. Utstillerne blir oppfordret til å droppe «gadgets», men inviteres gjerne til å dekorere standen med kule retro-ting.

Meld deg på nå, og sikre deg Early Bird pris! 

Wake me up!-konferansen er den eneste konferansen vi vet om som kobler digital transformasjon og bærekraft. Vi oppfordrer alle andre IT-konferanser til å gjøre det samme, for IT sitter på en nøkkel i samfunnsutviklingen.

Engasjementet er stort. På konferansen får du høre erfaringer fra norske virksomheter som snur opp ned på hele kulturen for å bli raske og smidige. Du får også høre at de i stadig større grad er opptatt av å bidra på en bærekraftig måte.

Velkommen til itSMF-konferansen «Wake me up! – IT for en bærekraftig fremtid», 3.-5. mars 2025.

Early Bird priser tilgjengelig fram til 20. november! Meld deg på her: https://itsmfkonferansen.no

Følge itSMF Norge på SOME: